luni, 4 octombrie 2010

Sa umble mortul!

In ultima saptamana a avut loc un eveniment trist in familie si cum inca traim in Romania, nu ajungea evenimentul in sine, unii romani gandindu-se sa faca ce stiu ei mai bine: sa taxeze.

Ideea era ca trebuia adusa persoana decedata de la Constanta la Orastie. "Intuitia de ardelean" a unor persoane (conform unor studii, exista aceasta intuitie, mai ales cand vine vorba de bani si de folosirea lor) a facut sa porneasca de aici cu masina speciala. Tariful era de 1 leu /km, din motive de distanta mare (dus-intors= 1310 km), plus faptul ca oricum era necaz mare.

De la Constanta s-a anuntat ca trebuie platite 650 lei. Bun. S-a plecat la drum cu vreo 1500 lei , pe principiul "sa fie".

La Constanta au aflat ca pentru a ajunge la morga ca sa ridice corpul neinsufletit trebuie sa intre cu masina in curte. Taxa de intrare pe poarta 15 lei. De carat sicriul pe brate nu se pune problema, iar fara tras masina la usa nu prea vad cum ar fi putut fi pus in masina. Doar daca umbla mortul.

Autopsia a costat in jur de 450 lei, conform chitantei. Platit in total 850 lei, diferenta fiind "pentru deranj". Nu am inteles exprimarea, cert e ca au imbracat si asezat persoana decedata in scriu.

Daca ar fi fost luata masina speciala de acolo, tariful ar fi fost de 4 lei/km. Cu alte cuvinte de 4 ori mai mult desi e aceeasi distanta. Ca sa nu mai zic ca transportul pe o distanta de 25 de km sau mai mica avea tarif fix de 200 lei. Transporti 2 km sau 25 la fel platesti.

Pe langa acestea au mai si disparut bani de-ai decedatului impreuna cu verigheta. Acum eu nu stiu cum sa va zic, dar mie ultima faza mi se pare  de-o nesimtire crunta. Vrei sa furi? Du-te si fura mere, dar nu verigheta unei persoane decedate. Si ne mai miram ca ne catalogheaza strainii ca hoti. 

Oi fi eu prea ardeleanca, dar nu o sa dau prea curand pe la mare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pe corbii lui Odin, ce ai de zis?