miercuri, 10 februarie 2010

Fa si tu un bine...Reda Speranta

Intr-o zi de iarna (se pare ca de ceva timp incoace iarna se simte foarte bine prin Romania si nu vrea sa plece cu zapada pe alte meleaguri), niste tineri ambitiosi si plini de fapte bune(de la MB Dragan Timisoara), s-au hotarat sa faca o campanie pentru promovarea Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.


Cu alte cuvinte, ei incearca prin aceasta sa informeze populatia cu privire la donarea de celule stem, cum poti afla daca esti apt pentru a dona celule stem, cum poti dona, daca si ce efecte are acest proces. Efectele, daca e sa spunem sincer, sunt mai mult pozitive, pentru cei bolnavi, donarea neimplicand niciun risc pentru donator.

Dupa efectuarea testelor care decid daca esti apt, urmezi un tratament care nu are efecte asupra ta si in final ti se recolteaza sange din care ulterior se preleveaza celulele stem. Nu, nu ti se iau direct din maduva spinarii cum are lumea impresia si nu, nu iti umbla nimeni la coloana vertebrala.

Daca esti compatibil cu un bolnav de leucemie, talasemie sau limfom Hodgkin din Romania, atunci poti salva o viata.

Eu din pacate nu pot inca dona, din cauze de greutate sub limita admisa, dar cei care sunteti sanatosi si indepliniti toate cerintele puteti dona in centrele aflate in Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca sau Iasi.

Avand in vedere ca in Romania sunt:  8000 bolnavi de leucemie, talasemie si limfom Hodgkin si doar 754 donatori inscrisi in registrul national al donatorilor, este pacat sa trecem pe langa aceasta campanie facandu-i frumos cu mana si ignorand faptul ca e posibil candva sa cunoastem un om care are nevoie de un asemenea ajutor si sa fie prea tarziu.

Pentru mai multe detalii vizitati RedaSperanta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pe corbii lui Odin, ce ai de zis?