luni, 20 septembrie 2010

Colectarea selectiva



Ieri discutam cu mama despre protectia mediului si niste norme aplicabile in acea zona. Dupa cateva ore de discutii, cautari de documente si citit articole am ajuns iar la concluzia la care tot ajung de cativa ani: avem o problema mare cu deseurile si daca o tinem tot asa ajungem ca in Wall-e, cu munti de gunoaie si mari avalanse de acelasi tip.


La noi colectarea selectiva a deseurilor se face la gramada. Da, stiu ca nu suna bine, dar e adevarat.

Acum un an eram in tren, aproape de un pod peste Mures. Avand in vedere faptul ca eram singura in compartiment si imi uitasem cartea acasa, nu aveam altceva de facut decat sa ascult muzica si sa ma uit pe geam. In momentul in care am trecut peste Mures am incremenit: de-o parte si de alta a podului, cat era raul de lat, pe distante de sute de metri erau numai PET-uri. Nici macar prezenta de spirit sa fac poza n-am mai avut-o. Am reusit dupa ce am trecut de pod sa sun pe cineva sa anunte pe cineva la directia apelor.

Cam asa se face colectarea selectiva la noi in unele locuri. In altele, cum am patit in Timisoara, se face cam asa: dupa ce o perioada in cartier au fost containere mari, fiecare cu rolul sau bine definit (carton, PET-uri, hartie, aluminiu, sticla), acum au ramas containere mici langa fiecare bloc. Containere care pot fi umplute dupa cum vrea fiecare, nefiind etichete cu specificatii anume pentru fiecare container. Daca eu ajung prima si un container e gol pot sa-l umplu cu ce vreau. Nici nu e de mirare ca in final ajung cartoanele la un loc cu sticlele sau cu lubenita.

Si uite asa, colectarea selectiva ori nu se face, ori are ca finalitate raurile.

Mi-am amintit imaginea fostelor containere din cartier si a raului plin de sticle dupa ce am citit postul tomatei. Stiu ca e concurs, dar cu cat informatiile legate de colectarea selectiva ajung la mai multi oameni, cu atat mai bine. Si daca mai castiga si tomata, si mai bine :D.

Oricum, mai multe informatii legate de colectarea selectiva gasiti aici- ColecteazaSelectiv  Daca tot facem marea curatenie o data cu Let's do it romania, macar sa mai dobandim un obicei bun.

3 comentarii:

Tomata cu scufita spunea...

Multumesc tare mult de sustinere si de raspandirea vestii.

Sa speram ca aceasta campanie va ajunge la urechile la care trebuie sa ajunga.

Richard M. Ilie spunea...

Mie ca stau la casa Retim-ul imi da cate un sac de plastic mare in care sa-mi pun pet-urile si... cam atat.

TODO spunea...

@Tomata cu placere :). Ideea asta merita raspandita...acuma sa vedem si cine o aplica.

@Richie bine ca iti da si ala macar...nu vrei sa stii cum e situatia in Orastie momentan...cred ca daca as arunca o sticla pe geam nu ar fi probleme...

Trimiteți un comentariu

Pe corbii lui Odin, ce ai de zis?